1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Боровец: какъв беше, какъв стана!

К. Цанев (ДПА, Шпигел)29 ноември 2015

Навремето Боровец беше най-модерният зимен курорт в България. Днес той привлича предимно туристи, които се наливат с евтин алкохол и търсят шумните забавления, пишат две немскоезични издания.

https://p.dw.com/p/1HEFD
Снимка: Fotolia/auremar

Кабинките на лифта в Боровец са донякъде удобни и що годе красиви. Вътре е тясно, отвън са боядисани в оранжево. Външният им вид от 80-те години веднага събужда носталгия по отминали времена. Особено у хората, които преди повече от 30 години са се научили да карат ски като деца, се казва в репортаж на сайта на "Шпигел".

Навремето Боровец е бил най-модерният зимен курорт в България. Френски фирми построили хотелски комплекси непосредствено до ски-пистите. Пристигали семейства от цялата страна. Хотелските стаи и дневните карти за ползване на съоръженията били евтини. Тук се е научила да кара ски и Люба Кленова. По-късно тя става и състезателка. "Навремето всички деца в детската градина в Самоков карахме ски. За нас беше безплатно", казва тя. Днес обаче много малко семейства могат да си позволят този лукс. "А тези, които имат достатъчно пари, ходят на ски в чужбина - в Австрия или Италия, където пистите са много по-добри и картите за ползване на съоръженията не са много по-скъпи", казва Кленова.

Парвенютата пък ходят в Банско. "Откакто през 2003 година там бе открит модерен кабинков лифт, целият ски-цирк се пренесе в Банско", казва тя.

Носталгията не привлича туристи

"Естествено, че искаме отново да сме номер 1", продължава Кленова, която сега е директор на фирма "Бороспорт". За целта обаче целият ски курорт трябва да бъде модернизиран. Защото носталгията привлича само малцина любители на зимните спортове. В момента Боровец печели по точки поради изгодното си географско положение - курортът е отдалечен на един час път от столицата София. В края на седмицата хората пристигат на тълпи. Някои идват само за един ден, а други да карат ски нощем на изкуствено осветление.

Bulgarien königliche Residenz "Zarska Bistriza"
Боровец, резиденция "Царска Бистрица"Снимка: BGNES

"Ситняково" е най-старата писта в курорта. През 1969 година там е изградена първата въжена линия. Пистите не са стръмни и са подходящи за начинаещите скиори. Тези на "Ястребец" пък са любими на повечето скиори. Една от тях носи името на най-известния български алпиец Петър Попангелов. Тези писти са по-стръмни и с много завои. Също така бързи, но не чак толкова стръмни са пистите "Маркуджици". Те са най-високите в курорта. При ясно време оттам се открива прекрасна гледка към връх Мусала, а през долината се вижда Витоша.

Има и други причини, които налагат спешни инвестиции в Боровец. "По-рано тук имаше толкова много сняг, че дърветата не се виждаха от него. В Рила пада все по-малко сняг, както и в другите планини. През зимния сезон 2013/2014 "Маркуджиците" работеха сумарно само 19 дни, защото там няма оръдия за изкуствен сняг", казва Люба Кленова.

Алкохолен туризъм

Междувременно в Боровец работят 160 оръдия за изкуствен сняг. Само допреди няколко години те бяха едва 70. "Сега сме в състояние да покрием със сняг над 60 процента от пистите в курорта. За останалите се мисли за още нови оръдия за изкуствен сняг", казва Кленова.

Десетгодишният план за развитието на Боровец предвижда подмяна на кабинковия лифт. "Всички говорят за нов ски-лифт. Но за него трябват пари", продължава тя. Освен това Рила планина е национален парк и всяка промяна изисква разрешение. Люба Кленова са оплаква от прекалената бюрокрация и не звучи като избирателка на Зелената партия. "Затова е трудно да бъдат изградени нови писти", казва тя. По тази причина е застрашен от провал и големият план за свързването на курорта Боровец с по-малкия конкурент - Мальовица. Засега проектът е замразен.

Bulgarien Nationalpark Rila
Националният парк РилаСнимка: picture-alliance/R. Nebesky/R. Harding

Целта - модерен семеен курорт

Докато чака издаването на необходимите разрешителни и потенциалните инвеститори Люба Кленова се занимава с подобряването на имиджа на курорта. "Искаме Боровец да стане семеен курорт. Това обаче е трудно, защото от години насам курортът има друго реноме", споделя тя. И това се забелязва лесно - достатъчно е само да се разходите вечер по централната алея на курорта. Там всяка трета къщичка е кръчма с неонови реклами. В минимаркета два литра бира струват две евро. Пред вратите на баровете и ресторантите пък стоят млади момчета и заговарят минувачите. "Екстра отстъпки! Само днес!", крещят те.

"Британците, например, се чувстват много добре тук. Но те се интересуват само от пиенето", казва Люба Кленова. Всъщност, от това печелят онези посетители, които наистина са дошли да карат ски: сутрин, докато купонджиите изтрезняват, те могат да карат на воля по добре обработените писти. Защото Боровец наистина е един прекрасен зимен курорт, макар и без модерен кабинков лифт с отопление и безжичен интернет.

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата